Vietimme Irlannin roadtripillämme yhden yön myös Sligossa, Sligon kreivikunnan samannimisessä 'pääkaupungissa'. Takana oli pitkä päivä Connemaran kansallispuistossa, ja kuskillani Adamilla alkoi olla jo sen verran kova päänsärky, että oikeastaan koko matka Westportista Sligoon painettiin nilkka suorana moottoriteitä pitkin. Matka oli suoraansanottuna hyvin vähäsanainen, sillä katsoin parhaimmakseni pitää suuni kiinni ja antaa nyt kuskin suunnata kohti majapaikkaa. Moottoritie ei olisi ollut ensimmäinen valintani, mutta nyt ei ollut aika rutista.
Sligossa yövyimme The Harbour Housessa, joka on kiva, pieni hostelli kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. Jätin matkaseurani hostellille potemaan päänsärkyä ja lähdin itse tutkailemaan tätä pientä kaupunkia, johon juuri olimme saapuneet. Sää oli pilvinen, vettäkin hieman tihkutti aika ajoin, mutta tämä ei minua haitannut vaan kiertelin yksinäni kaupungin hämärtyvässä keskustassa.
Sligo Borough Council |
Sligo eli iirinkielellä Sligeach on vajaan parinkymmenen tuhannen asukkaan rannikkokaupunki luoteis-Irlannissa, Sligon kreivikunnassa. Pienestä asukasmäärästään huolimatta se on silti länsi-Irlannin toiseksi suurin kaupunki - ainoastaan Galway on asukasmäärältään isompi. Sligo onkin ihan käymisen arvoinen paikka jos tällä suunnalla Irlantia sattuu pyörimään.
Tiesitkö muuten, että Westlife-poikabändi on lähtöisin juuri tästä kaupungista. Myös maailmankuulun Draculan kirjailija Bram Stoker on myös asustellut kaupungin kaduilla 1800-luvulla, ja huhutaankin, että Stokerin äidin kokema kolera-epidemia vuonna 1832 olisi ollut innoituksena myös Dracula-kirjaan. Mainittakoon vielä hauska fakta siitä, että Sligon alueella eniten puhuttu ulkomainen kieli (ei iiri tai englanti) on puola, jota puhuu reilu tuhat ihmistä äidinkielenään.
Sligossa tuntui riittävän myös kulturellia nähtävää - ainakin jos olisi sattunut aukioloaikojen puitteissa paikan päälle. Ylläolevassa kuvassa esiintyvä Sligo Abbey, 1200-luvulta peräisin olevan munkkiluostarin rauniot olisivat olleet katseltavissa pienen pääsymaksun (5 €/aikuinen heinäkuussa 2017) hinnalla, mutta paikalle saapuessani portit olivat jo suljettu, ja tyydyin ihmettelemään paikkaa ulkopuolelta.
Pikainen vilkaisu kaupungin nettisivuille antoi myös osviittaa siitä, mitä muuta olisi ollut tarjolla. On päiväreissua vuorille, lähimmille saarille, vanhoille hautapaikoille ja ylipäätään ympäri kreivikuntaa. Tarjolla oli myös erilaisia kävelyretkiä joko kaupungissa tai luonnossa. Ratsastusretkiä toinen toistaan upeammissa maastoissa. Golffausta. Veneilyä. Mahdollista olisi myös päästä lennättämään kotkaa tai taputtelemaan aaseja. Toinen toistaan hienompia rantojakin on tarjolla automatkan päässä. Sligon lähimaastossa saisi siis käytettyä hyvin päivän jos toisenkin, mikäli niin halajaisi.
The Court House |
Sligo Post Office |
Sligo Harbour |
Benbulben-vuori Sligon pohjoispuolella |
Maantieteellisesti Sligon lähistöllä riittää kyllä nähtävää. Irlannin vuorien ystävälle ja luontomatkailijalle tekemistä varmasti riittää, sillä kaupunkia reunustavat lukuisat matalat soravuoret, joista tunnetuimpia ovat Benbulben sekä Knocknarea. Kaupungin halkoo Garavogue-joki. Noin 8 km päässä Sligon keskustasta sijaitsee Strandhill-asuinalue ja samanniminen ranta, jossa voi muunmuassa harrastaa surffausta. Sligoon pääsee myös lentäen, ja alueen lentokenttä onkin aivan Strandhillin kupeessa. Kartan perusteella lentokentällä on yksi kiitorata, jonka molemmissa päissä on meri, eli oletuksena lienee kokenut lentokapteeni ja toimivat jarrut lentokoneessa!
Jollain tapaa Sligo kuitenkin teki vaikutuksen - sateisesta ilmasta huolimatta. Hyvin pienihän Sligo on näin Suomen kaupunkien mittapuulla - keskustassa on kyllä varmasti päivisin elämää, mutta näin perjantai-alkuillasta kaupunki oli jo hiljentynyt. Jotenkin pikkukaupungissa kuitenkin oli sitä tunnelmaa; musiikki raikasi joen vierustalla olevasta pubista, ruoan tuoksu leijaili joen vierustan pubeista. Kävellessäni takaisin hostellille iltahämärässä, auringon laskiessa taivaanrantaan, olin vain ihan äärettömän iloinen siitä, että olin lähtenyt tähän reissuun.
Lähteenä faktoihin ja kaupunki-infoon toimi Wikipedia sekä Sligo Tourism.
Mitä pidit postauksesta? Oletko käynyt itse Sligossa tai sen lähistöllä? Jaa kokemuksesi alla kommenteissa.
Lähetä kommentti