Kuulumisia ja reissusuunnitelmia

torstai 26. huhtikuuta 2018


Päivittämättähän se tämäkin blogi jäi, mutta nyt on tarkoitus nostaa kissa pöydälle ja saattaa blogi takaisin aktiivisten joukkoon. Suuret on suunnitelmat jälleen, katsotaan miten käy.

Mitä olisikaan vuosi ilman reissaamista? Ei, en osaa kuvitella sellaista vuotta. Se ei ole minua. Siksipä tällekin vuodelle on suunniteltu jo yhtä sun toista. Pari reissua on jo takana päin, niistä lisää alempana. Huomaan, että orastava matkakuume vaivaa jatkuvasti ja ajatukset harhailevat aurinkorannoille ja historiallisiin nähtävyyksiin, vaikka kuinka olisi tiedossa vaikka mitä mukavaa. Siltikin se mieli matkaa jo syksyyn, miettien mihin silloin mentäisiin.

Omien henkilökohtaisten viimeaikaisten ongelmien ja sairastelujen vuoksi jossakin vaiheessa tuli myös fiilis, että nyt olisi pakko päästä reissuun ja mieluiten yksin. Kuvittelin itseni jo vaeltamassa jonkun luultavasti keski-eurooppalaisen kaupungin katuja, nauttimassa auringonpaisteesta ja ennenkaikkea siitä yksin matkustamisesta. Sillä vaikka viime kirjoituksessani pohdin, selviänkö yksin reissaamisesta - oli lopputulema se, että jatkossakin haluan lähteä reissuun myös yksin. Ehkä nykyinen tilanteeni on sitä luokkaa, että tuulettuminen muualla kuin Suomen maankamaralla tulisi tarpeeseen.

No mutta, tässäpä nämä menneet ja tulevat highlightit tälle vuodelle:



Praha - helmikuu 2018

Prahan reissu oli ex tempore joulun alla varattu matka, kun eteen sattui ohittamaton tarjous Lentodiileissä. Matkatarjous vaan oli kahdelle henkilölle ja minä tunnetusti olen ilman sitä toista osapuolta, joten pistin viestiä varmaan koko FB kaverilistani läpi ja kyselin ihmisiltä, pystyisikö kukaan lähtemään kanssani Tsekkiin. Yllätyksekseni serkkuni suostui jopa hyvin lyhyen suostuttelun jälkeen lähtemään mukaan reissuun, ja niin suunnittelu alkoi.

Itse reissu tehtiin helmikuun loppupuolella, juuri silloin kun Suomessakin olin aivan huimat pakkaset - Vantaalla päästiin -25'C lukemiin. Siksipä pukeutumiskysymys Prahaan oli stressin aihe. Näin jälkikäteen on hyvä viisastella, että onneksi lähdin matkaan toppatakilla enkä kevättakilla, sillä olisin paleltunut kevätpalttoossa. Prahassa nimittäin oli kylmä.

Reissu itsessään oli mukava - säät suosivat kylmyydestä huolimatta. Kaupunki ei jättänyt minuun samanlaista lähtemätöntä vaikutusta kuin esimerkiksi Budapest, mutta uskon sen johtuneen talvesta. Kävimme tsekkaamassa perus turistinähtävyydet, mutta emme ottaneet paineita mistään.


Västerås - huhtikuu 2018

Reissu Ruotsin Västeråsiin oli itseasiassa viime viikonloppuinen rupeama. Tämäkin reissu oli luokkaa ex tempore, ja varattiin halpojen lentojen puitteissa noin kuukausi ennen itse matkustuspäivämäärää. Tässä hyödyksi käytettiin lentokentän läheistä sijaintia, lyhyttä lentoaikaa sekä Ruotsin päässä asustelevaa hevoskuvaaja-kaveria, joka avoimin mielin suostui majoittamaan minut, ennaltatuntemattoman matkalaisen.

Reissun pääasiallinen tavoite oli kuvata hevosia, joten siksi minulla ei reissusta muita kuvia olekaan kuin hevoskuvia. Ylläoleva on puhelinräpsy - kykenen kalustollani parempaan, mutta tässä näytillä on millasia söpöliinejä kameran edestä löytyi. Kuvasimme viikonlopun aikana neljässä eri paikassa, kuvia tuli reilu kolme tuhatta ja kilometrejä useita satoja. Ruotsin maaseutu on etenkin Västeråsin tasolla hyvin samankaltaista kuin Suomessa, joten maisemakuvaus jäi huomattavasti vähemmälle.

Kesäksi houkuteltiin jo takaisin, joten varmaan kesällä on edessä vastaavanlainen reissu - eipä nuo lennotkaan mitään huippukalliita Tukholmaan ole ja kaverillani on oma auto, joten sen vuokraamisesta ei tarvitse maksaa. Nykyisestä asunnosta menee lentokentälle vajaa puoli tuntia kun lasketaan matkaan kävelyt juna-asemalle. Ehdottomasti kannattava reissu!


kuva flickr.com / Antonio Garcia (CC BY-NC 2.0)
Madrid - toukokuu 2018

Madridin reissu on seuraava, joka koittaa - itseasiassa jo ensi viikolla (älyttömän nopeasti!). Koko reissun suunnittelu lähti rakentumaan Game of Thrones Concert Tourin ympärille - bongasin kerrankin ajoissa liput kyseiseen tapahtumaan ja aloin jälleen kalastelemaan, kuka lähtisi kanssani reissuun. Mainly Travel Blogin Riina on ollut jo pitkään nettituttuna, ja nyt oli oiva tilaisuus tutustua, joten reissu varattiin yhteisymmärryksessä. Me nähdään sitten ensi kertaa Helsinki-Vantaalla.

Kun näitä reissuja nyt näin tähän keväälle on sijoittunut, niin tämä Madrid tulee olemaan kyllä yksi budjetoiduimmista matkoistani. Meillä molemilla on hyvin minimaalinen budjetti Madridiin - minulla syynä on allaoleva roadtrip, johon on vaan pakko säästää rahaa. Siksipä majoitusvaihtoehdoksi nousi sohvasurffaus, ja nyt meillä onkin jo host kolmeksi ekaksi yöksi. Reissussa ollaan siis yhteensä viisi yötä, joten vielä pari yötä on vaikka nukkumispaikkaa. Saa nähdä miten käy, nukutaanko sillan alla vai puiston penkillä...

Mitään emme oikeastaan ole reissulle suunnitelleet. Olen käynyt ostamassa perinteisen kaupunkiopas-kirjan, jonka olen selannut läpi, ja todennut, ettei mitään supermielenkiintoista ole nähtävyyksissä; kirkkoja ja taidemuseoita. Taidemuseot ei nyt nappaa, ja kirkotkin on aika nopeasti nähty. Retiro Park on yksi mihin itse haluan mennä, ja ehkä tsiigailla vähän sillä silmällä, jos tulisi tv-ohjelmista tuttuja kulmia vastaan (olen viime aikoina kahlannut espanjalaista elokuva- ja tv-teollisuutta oikein urakalla ja samalla tankannut espanjankielentaitojani!). Hostimme David ja Melissa lupasivat meitä yhden päivän ajan kierrättää kaupungilla ja samalla maistattavat meillä paikallisia ruokia, jonka jälkeen koko kaupunki on kuulemma nähty ja voimme siirtyä muihin lähikaupunkeihin. No, katsotaan.


Eurooppa-roadtrip - kesäkuu 2018

Eurooppa-turnee on vuorossa kesäkuussa. Vietän virallisia kesälomiani jälleen ensi kertaa sitten vuoden 2016, joten todellakin on aika tehdä niillä hyvin ansaituilla päivillä jotain. Lyhyempi pätkä loma-jaksosta on ajoitettu kesäkuulle, pidempi pätkä elo-syyskuulle. Mieli halajaa vuorille, joten siksi kesäloman matka suunautuu Alpeille.

Lennot Müncheniin on varattu, vuokra-auto on maksettu, matka-aikaa on kymmenen päivää, yhdeksän yötä, ja ensimmäisen yön majoitus on varattu, mutta muuta ei ole vielä suunniteltu. Ensimmäinen yö vietetään Itävallan Alpeilla, Grossglocknerin alppitien varrella mökissä - vieläpä liki 2,5 kilometrin korkeudessa. Tämä yö tulee olemaan ainutlaatuinen, vaikka menikin tuplasti yli budjetin. Katsotaan mihin reittimme sitten kulkee - ylläoleva on hyvin suuntaa antava, ja voi olla että Kroatia vielä putoaa pois pelistä.

Hieman pelottaa kyllä etukäteen, miten paljon tämä reissu tulee syömään rahaa. Olen itse tällähetkellä sairaslomalla, joten lisätienestin ansaitseminen on aika poissuljettu juttu nyt. Olen koittanut säästää kaikessa (paitsi matkailussa...), että tähän matkaan jäisi mahdollisimman iso budjetti. Toisaalta, kaikki pakolliset kuluerät on jo maksettu eli auton vuokra ja lennot, loppu on sitten sen mukaan, missä käydään ja mitä tehdään. Katsotaan miten käy.


kuva: flickr.com / Guillermo Alonso (CC BY-SA 2.0)

 Mutta mihin sitten? 

Suunnittelin jo kovaa vauhtia elokuussa alkavalle lomalleni ihan loman aloituksen kunniaksi reissua Rooman lähistölle, hevoskuvausten puitteissa, kunnes muistin varanneeni Roger Watersin konsertin juuri sille ajankohdalle, kuin suunnittelin lähteväni... Nyt sitten puntaroin, Roger Waters vai Rooma. Roger Waters vai Rooma? Onko ylipäätään edes varaa lähteä elokuussa yhtään mihinkään. Tuskin.

Mutta pakko.

Syksyllä ainakin on pakko päästä johonkin. Mutta mihin? Vai säästänkö rahat ja lähden keväällä Uuteen-Seelantiin tai Australiaan tai johonkin kauemmas? Vaikea paikka.

Mitäs suunnitelmia lukijoilla on loppuvuodelle? 

Lähetä kommentti

Viimeisimmät Instagram-postaukset

© High Hopes. Design by FCD.